У кулінарних книжках написано, що розпушувач тіста можна замінити содою, але ефект буде більшим, якщо водночас соду змішають з оцтом, лимонним або фруктовим соком. У ролі кислоти можуть виступити й інші продукти – йогурт, сметана, пахта, сиропи, мед, какао і тростинний цукор.
Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.
Замінювати у відношенні: одна чайна ложка розпушувача = ½ чайної ложки соди + ¼ чайної ложки столового оцту. Додаємо соду – до сухих інгредієнтів, оцет – до рідких, або гашену соду відразу в готове тісто. Сода, що не розклалася, надає випічці жовто-коричневий або зеленуватий відтінок і неприємний присмак.