Серед зернових культур найбільш біологічно стійкими вважаються пшениця, овес (не голозерний), сорго, горох. Їх можна зберігати 10-15 років.
25 років ПРИРОДА ЗЕРНА За сприятливих умов життєздатність зерна пшениці на рівні 40-80% зберігається понад 25 років ! Здорове, виповнене і ціле зерно надійно захищене від впливу зовнішніх несприятливих факторів оболонками.
Скільки зберігається зерно? Терміни збереження зерна можуть сягати 6 років без втрати якостей для використання в хлібопекарнях і на корм у тваринництві, проте зерно на насіння зберігають не більше року.
Оптимальним терміном придатності пшениці, призначеної для випічок і підгодівлі живності, вважається період до 6 років, а ту, що планується саджати, не можна зберігати більш ніж рік і 2 місяці. Показники градусника в приміщенні, де знаходиться зерно, мають коливатися в межах +10 °С… +25 °С.