Лимонний сік і харчова сода Щоб замінити одну чайну ложку магазинного розпушувача, потрібно зробити так: додати чверть чайної ложки харчової соди до сухих інгредієнтів; половину чайної ложки свіжого лимонного соку – до рідких інгредієнтів; змішати обидві складові в єдину масу.
Сода Для якого тіста підходить: здобне, бісквітне, заварне або пісочне, якщо в складі є кислі продукти. Як замінювати: 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка соди.
Якщо в рецепті вказана 1 чайна ложка бікарбонату натрію, то пекарського порошку потрібно взяти вдвічі більше – у пропорції 1:2, тобто 2 чайні ложки. І навпаки: щоб замінити содою розпушувач, пропорцію необхідно зменшити вдвічі й погасити оцтом або кислотовмісним розчином, узятим у такій самій кількості (1:1).